четвртак, 5. децембар 2013.

Laptop nema sliku na ekranu (crn ekran) ili je povremeno gubi

Mozda ste imali ovakvo iskustvo ili znate nekoga ko ima sličan problem, pa ćemo se potruditi da rasvetlimo većinu mogućih uzroka .Nekima se desilo usred nekog posla, kucanja teksta, provere pošte, gledanja filma ili igranja igrice, vrlo često ljudi povezuju poslednju aktivnost koju su imali na računaru sa nastankom ovog problema .
Postoji neka korelacija medju ovim pojavama ali jedino ukoliko se radi o prekidu video kabla koji se recimo izvukao ili pokidao prilikom otvaranja ekrana .Ako je prekid potpun slika se neće pojavljivati ni u jednom položaju ekrana a ukoliko je delimičan može se na momente vratiti kako pomerate ekran.Ono što je još češći slučaj jeste otkazivanje video čipa baš u momentu dok ste nešto radili na laptopu i tada je slika uglavnom tamna kao da se laptop ugasio iako vi čujete da on još uvek radi .

Video čip se neretko kvari kao posledica pregrevanja laptopa (ostecenje kontakata izmedju cipa i maticne ploce) ili jednostavno nakon nekog dužeg perioda korišćenja a najčeše posle isteka garantnog roka nažalost .Kvarovi video čipa mogu takođe biti potpuni i delimični tako da slika može biti nejasna sa raznoraznim artefaktima linijama ili slično, a vrlo često kad ugasite laptop i ponovo ga upalite opet neko vreme dobijate normalnu sliku .Postoji takođe jedan procenat kvarova kod kojih zapravo vi ne gubite sliku već samo pozadinsko osvetljenje na ekranu pa se slika može nazirati pod nekim uglom odnosno kad osvetlite ekran nekim izvorom svetlosti .U ovom slučaju problem je u samom ekranu tj, lcd panelu gde je dotrajala neonska lampa(ili led osvetljenje) koja osvetljava ekran .Jedan od načina da bar neke od ovih kvarova isključite jeste da povežete laptop vga kablom na neki monitor i pritiskom odgovarajućih tastera (najčešće fn i jos jednog iz gornjeg niza) prebacite sliku na eksterni monitor, ako se slika pojavi znači da je video čip verovatno dobar ali je greška bilo u flet kablu bilo u samom lcd panelu .

Kako se popravljaju gore navedeni kvarovi ? Kao prvo važno je pravilno izvršiti dijagnostiku pa ako se recimo utvrdi da je flet kabl napuko treba ga zameniti novim i to je najčešće jednostavna procedura, a košta između 15 i 30 eura .Kada se ispostavi da je video čip oštećen na nakim tipovima laptopa on je modularan tj nalazi se na video kartici koju je moguće zameniti ali u mnogim tipovima laptopa ona je integrisana i čip je moguće popraviti jedino u specijalizovanom servisu koji ima odgovarajuću rework stanicu i tada se radi takozvani reballing ili u nekim slučajevima i kompletna zamena čipa novim .
Ove usluge nisu jeftine i kreću se između 50 i 90 eura zavisno od servisa ili modela laptopa .Na kraju ostaju intervencije na samom led ili lcd panelu kada se uglavnom radi zamena kompletnog panela novim ili polovnim a u ređim slučajevima kada je samo osvetljenje problem menja se lampa kako bi se ekran vratio u funkciju .

servis za laptop

http://www.polovni-laptopovi.eu/


11 коментара:

  1. Citao sam na nekom stranom forumu da je taj kvar graficke na laptopu moguce popraviti tako sto izvadite plocu i stavite je u rernu na 250 stepeni, probali su neki i navodno im se laptop oporavio i daje ponovo sliku, uglavnom je pisano za model acer 5520 ali trebalo bi da vazi i za druge laptopove pa me zanima da li je to istina ili besmislica ?

    ОдговориИзбриши
  2. Sto se ovoga tice mislim da je dovoljno samo malo zdravog razuma pa cete i sami zakljuciti koliko je takva procedura bezbedna :)

    ОдговориИзбриши
  3. Kod mene je crna slika ali mi je laptop pao jel to sad neispravan ekran ili nesto drugo ?

    ОдговориИзбриши
  4. Pa moze da bude ekran ali oni se obicno razbiju prilikom pada , ako se ne vide naprsline ili slicno moze da bude i kvar na maticnoj ploci

    ОдговориИзбриши
  5. meni se od danas javio problem sa tim crnim ekranom na lap topu! LT podize sistem (cuje se zvuk) ali ne daje sliku! u servisu su mi rekli da je mozda graficka u pitanju. LT nije padao ili tako nesto slicno,jednostavno samo se pojavio crni ekran kada sam hteo da upalim LT!

    ОдговориИзбриши
  6. Meni se takodje pojavljuje taj crni ekran.Medutim danas mi se pojavilo nesto za anti virus pa sam nekako uspela preko toga da ukljucim pretrazivac.Sad kada ih ga zatvorila ne bih vise mogla da ga ukljucim.Sta bi tomoglo da bude??

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pitanju je najverovatnije softverski problem , aplikacija koja lici na antivirus ali je u sustini neki malware ili bas virus koji blokira pristup internetu ili nesto slicno .

      Избриши
  7. dobra vece ja imam problem sa lap topom naprimer kada gledam film il slusam muziku sa neta ukoci se slika,, u cemu je problem unapred hvala

    ОдговориИзбриши
  8. dobra vece ja imam problem sa lap topom naprimer kada gledam film il slusam muziku sa neta ukoci se slika,, u cemu je problem unapred hvala

    ОдговориИзбриши
  9. Cao svima, imam problem, dok sam radila na lap topu, odjednom se pojavio crni ekran, vido se mis samo i dole desno da aktiviram Windows, jer imam 10-ku... Sta da radim?

    ОдговориИзбриши
  10. Cao svima, imam problem, dok sam radila na lap topu, odjednom se pojavio crni ekran, vido se mis samo i dole desno da aktiviram Windows, jer imam 10-ku... Sta da radim?

    ОдговориИзбриши